Home/FAQs-BM

Soalan Lazim

Mastercard CIDB Construx

Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx adalah kad hibrid, yang berfungsi sebagai kad ID dan kad pembayaran KAD HIJAU CIDB yang bercirikan PayPass dengan mengandungi jumlah wang yang ditambah oleh Pemegang Kad. Pemegang Kad dapat menggunakannya untuk transaksi runcit dan pengeluaran di mana nilainya akan dikurangkan dari Kad semasa transaksi. Jumlah perbelanjaan adalah terhad kepada jumlah wang yang ada di dalam Kad semasa urus niaga. Pemegang Kad perlu menambah nilai wang ke dalam Kad terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang transaksi.

Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx boleh diperolehi oleh kakitangan pembinaan yang mendaftar dengan CIDB. Pendaftaran dan/atau permohonan Kad boleh dibuat secara atas talian di https://cims.cidb.gov.my/smis/regcontractor/index.vbhtml atau di mana-mana cawangan CIDB.

Sebaik sahaja anda telah melengkapkan pengaktifan Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx, yang akan merangkumi proses dan kelulusan e-KYC (tertakluk kepada semakan BAYO). Selepas anda memuatkan semula Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx anda, anda boleh menggunakan Kad di mana-mana yang tersedia dan ATM yang berdaftar dengan Mastercard.

Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx diterima di semua peniaga Mastercard di dalam dan di luar negara. Anda boleh melakukan transaksi dalam talian dan runcit serta pengeluaran tunai di mana-mana ATM yang berdaftar dengan Mastercard.

Ya, anda boleh menggunakan Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx di kiosk layan diri stesen minyak. Walau bagaimanapun, pra-kebenaran sebanyak RM200 akan ditahan daripada baki Kad sehingga jumlah sebenar diterima daripada bank yang memperoleh. Sila ambil perhatian bahawa proses ini mungkin mengambil masa 3 hingga 4 hari sebelum baki bersih dilepaskan semula kepada anda. Untuk mengelakkan jumlah yang ditahan melalui pra-kebenaran, anda hanya perlu membayar di juruwang di mana jumlah pembelian yang tepat akan ditolak daripada Kad anda.

Untuk menggunakan kad anda untuk urus niaga antarabangsa, anda dikehendaki mengaktifkan kad anda daripada aplikasi anda untuk menerima transaksi antarabangsa. Untuk berbuat demikian,

 1. Log masuk ke Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda
 2. Pilih ikon “Akaun”
 3. Pilih “Had Urus”
 4. Aktifkan Transaksi Luar Negara dengan ‘togol ke kanan’

anda juga boleh menghubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +603-7621 5151, berbual melalui WhatsApp di 010-781 4930 atau e-mel support@bayo.my.

Langkah 1: Masukkan Kad Construx anda ke dalam pembaca kad ATM.
Langkah 2: Setelah mesin membaca kad anda, tentukan pilihan bahasa anda pada skrin.
Langkah 3: Masukkan nombor PIN anda dengan selamat.
Langkah 4: Pilih jenis transaksi yang anda ingin lakukan (dalam kes ini – Pengeluaran).
Langkah 5: Pilih ‘Kad Kredit’ dan jumlah yang anda ingin keluarkan.
Langkah 6: Ambil wang tunai anda.
Langkah 7: Tentukan pilihan jika anda mahukan resit dicetak bagi transaksi anda selepas mengambil Kad anda.

Anda boleh menambah nilai Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx anda dengan log masuk ke Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx dan melakukan tambah nilai melalui perbankan dalam talian (FPX), atau melalui deposit gaji oleh majikan untuk pekerja asing tanpa akaun bank tempatan.

Had kad anda yang diluluskan (saiz applikasi) ialah RM10,000. Anda boleh memuat semula sehingga baki RM10,000 dalam Kad anda pada satu-satu masa dan tertakluk kepada had tambah nilai harian sebanyak RM20,000.

Jadual berikut ialah caj yang dikenakan ke atas Kad Construx CIDB:

Jenis Caj Caj (RM)
Caj Tambah Nilai
 • FPX
 • Tiada caj
Caj Pengeluaran Tunai ATM
(didayakan oleh rangkaian
Mastercard)
 • Semenanjung Malaysia
 • Luar negara
 • RM1.00 setiap transaksi
 • RM10.00 setiap transaksi
Caj penyelenggaraan RM10.00 setahun
(Dikenakan bayaran jika tiada transaksi untuk tahun
tersebut)
Caj Penggantian Kad RM15.00 setiap kad
(Tidak terpakai untuk penipuan/pemalsuan)
Caj Penukaran Mata Wang
(untuk pembelian/pengeluaran dalam mata wang asing)
Caj rangkaian
Caj Transaksi Rentas Sempadan
(untuk pembelian melalui peniaga di luar
Malaysia tetapi dicaj dalam Ringgit Malaysia)
0.5% + caj rangkaian
Caj Mendapat Draf Jualan RM15.00 setiap draf jualan
Salinan Caj Mendapatkan Penyata RM5.00 setiap dokumen
Caj Pemberitahuan SMS
(SMS dihantar seperti yang diminta oleh pelanggan)
RM0.20 setiap SMS

Anda boleh melihat sejarah transaksi dan baki anda dalam Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx.

Anda perlu segera menyekat Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx anda melalui Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx, atau menghubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +603-7621 5151 atau berbual melalui WhatsApp di 010-7814930 apabila mendapati Kad anda hilang, dicuri, atau rosak. Waktu kerja Khidmat Pelanggan Bayo beroperasi dari 8.30a.m. hingga 11.00p.m. Isnin hingga Jumaat dan 8.30a.m. hingga 12.30p.m pada Cuti Umum, Sabtu dan Ahad.

Anda boleh memohon Kad gantian secara dalam talian di https://cims.cidb.gov.my/smis/regcontractor/index.vbhtml atau di mana-mana cawangan CIDB

Ya, baki sedia ada anda akan dipindahkan ke Kad gantian anda dalam masa 5 hari bekerja dari tarikh pengeluaran Kad gantian anda.

Jika anda ingin menamatkan Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx anda, sila hubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +603-7621 5151 semasa waktu operasi kami.

Baki dalam Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx anda akan dikembalikan kepada anda dalam tempoh 14 hari dari tarikh penamatan anda. Baki akan dikreditkan ke akaun bank anda (dikekalkan dengan bank tempatan), yang telah anda berikan kepada kami. Tiada bayaran balik akan diproses jika kad ditamatkan kerana aktiviti penipuan atau mencurigakan.

Sekiranya berlaku sebarang pertikaian untuk transaksi yang tidak dibenarkan dan ralat, anda perlu memaklumkan Bayo secara bertulis dalam tempoh 14 hari dari tarikh transaksi. Gagal mana, urus niaga akan dianggap benar dan tepat di mana anda dianggap telah menerima transaksi tersebut sebagai akhir dan muktamad.

Kad prabayar anda didayakan dengan ciri tanpa sentuh. Untuk penggunaan kali pertama, anda dikehendaki memasukkan kad anda ke dalam terminal POS pedagang dan memasukkan PIN anda untuk mengaktifkan ciri tanpa sentuh.

Jika anda ingin melumpuhkan pembayaran tanpa sentuh pada kad Prabayar Bayo anda, anda boleh menghubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +603-7621 5151 semasa waktu operasi kami.

Kad prabayar anda mempunyai had transaksi tanpa sentuh maksimum RM250 setiap transaksi dan had terkumpul harian RM500. Sila gunakan Cip & PIN untuk melakukan transaksi melebihi had ini. Anda boleh mengurangkan had ini dengan menghubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +603-7621 5151 atau berbual melalui WhatsApp di 010-7814930 semasa waktu operasi kami.

Pembayaran Bil

Pembayaran Bil boleh didapati melalui Aplikasi CIDB Construx. Untuk pergi ke Pembayaran Bil hanya ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda
 2. Pilih ikon “Pasaran”
 3. Pilih ikon “Pembayaran Bil” di bawah pilihan Teroka
 4. Pilih pengebil daripada senarai
 5. Memasukkan maklumat pengebilan yang diperlukan dan jumlah yang anda ingin bayar.
 6. Pilih “Teruskan”
 7. Anda akan diminta untuk memasukkan PIN transaksi 6 digit anda
 8. Apabila transaksi berjaya, anda akan diarahkan ke halaman “Berjaya” yang menunjukkan butiran pembayaran anda dan pilihan untuk berkongsi Resit.

Setiap transaksi memerlukan maklumat yang berbeza. Anda boleh menyemak maklumat yang diperlukan apabila anda memilih transaksi anda. Sila pastikan butiran bil dimasukkan dengan betul sebelum menyerahkan pembayaran anda.

Ya, anda boleh membayar bil untuk orang lain jika anda mempunyai butiran transaksi mereka.

Tidak semua syarikat penerima memproses pembayaran setiap hari. Oleh itu, untuk mengelakkan pembayaran lewat, sebaiknya buat pembayaran anda lebih awal seperti yang dikehendaki oleh syarikat penerima.

Pembayaran Bil tersedia 24/7, dan anda boleh membayar secara praktikal dari mana-mana sahaja. Apa yang anda perlukan adalah akses internet.

Tidak, Bayo tidak mengenakan sebarang bayaran untuk menggunakan ciri ini.

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda tidak dapat membuat pembayaran bil, seperti berikut:

 1. Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda mungkin tidak mempunyai dana yang mencukupi.
 2. Jika ya, sila tambah nilai Aplikasi e-Wallet mudah alih CIDB Construx anda terlebih dahulu sebelum mencuba pembayaran bil anda.
 3. Anda mungkin telah memasukkan butiran transaksi yang salah. Sila semak dan sahkan semua butiran pada halaman pengesahan sebelum meneruskan pembayaran.
 4. Mungkin terdapat ralat dalam sistem pengendali mudah alih anda pada masa itu. Anda boleh mencuba lagi dalam masa sejam atau lebih.
 5. Mungkin terdapat isu ketersambungan dengan sistem pembekal perkhidmatan utiliti. Sila cuba sebentar lagi.

Jika isu berterusan, sila hubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +03-7621 5151, bebual melalui WhatsApp di 010-7814930 atau e-mel support@bayo.my

Wang akan dikembalikan dalam masa 1 hari perniagaan. Anda boleh menyemak status pembayaran dan bayaran balik anda dalam tab “Pembelian Saya” di bawah Pasaran. Jika anda tidak menerima bayaran balik, sila hubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +03-7621 5151, berbual melalui WhatsApp di 010-7814930 atau e-mel support@bayo.my.

Apabila transaksi telah berjaya dibayar kepada pengebil, bayaran balik tidak boleh dilakukan dari pihak kami. Anda boleh menghubungi pengebil untuk meminta bayaran balik. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan anda memasukkan butiran pengebilan yang betul.

Anda boleh mendapatkan semula 10 sejarah transaksi pembayaran bil terakhir anda melalui halaman Pasaran dengan mengikut langkah berikut:

 1. Log masuk ke Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda
 2. Klik pada Ikon “Pasaran”
 3. Pilih “Pembelian Saya” dan sejarah transaksi pembayaran bil anda akan dipaparkan

Anda perlu meneruskan pembayaran terlebih dahulu. Selepas pembayaran berjaya, klik pada butang “Tambah ke kegemaran”. Masukkan pengebil yang anda inginkan dan kemudian klik “OK”. Senarai kegemaran baharu akan ditambahkan pada halaman Pasaran anda di bawah bahagian “Kegemaran Saya”.

Pilih akaun yang ingin anda alih keluar, kemudian pilih ikon “Tong sampah” di bahagian atas sebelah kanan Di sebelah skrin, pilih “Teruskan” dan senarai kegemaran yang dipilih akan dialih keluar.

Ya, anda masih boleh membayar bil tertunggak.

Terdapat juga tambah nilai Mudah Alih, Mata Permainan, Koleksi dan lain-lain.

Tambah nilai pin ialah pilihan di mana pengguna boleh membeli tambah nilai mudah alih dengan jumlah yang telah ditetapkan, manakala tambah nilai Tanpa Pin ialah pilihan di mana pengguna boleh membeli tambah nilai mudah alih atau membayar bil pascabayar dengan jumlah yang berubah-ubah.

Ia adalah pembelian dalam talian kredit permainan untuk tapak permainan.

Anda boleh menggunakannya untuk membuat pembayaran dalam talian kepada organisasi tertentu yang disenaraikan pada halaman tersebut.

Kiriman Wang

Ia adalah perkhidmatan yang ditawarkan melalui perkongsian dengan MaxMoney Sdn. Bhd. (“MaxMoney”), penyedia perkhidmatan wang berlesen. Perkhidmatan ini digabungkan ke dalam Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx membolehkan pengguna menghantar wang kepada benefisiari di negara lain.

Semua pengguna Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx layak menggunakan perkhidmatan tersebut.

Bank Negara Malaysia memerlukan penyedia perkhidmatan wang berlesen seperti MaxMoney untuk melakukan pendaftaran ke atas pengguna dan untuk mengesahkan identiti pelanggan sebelum mereka boleh meneruskan transaksi pengiriman wang.

Caj perkhidmatan dikenakan oleh MaxMoney dan akan dimasukkan ke dalam jumlah akhir yang akan ditolak daripada e-App anda. Anda boleh merujuk kepada https://www.maxmoney.com/my/help untuk bayaran yang dikenakan oleh MaxMoney.

Jumlah minimum yang boleh anda hantar setiap transaksi ialah RM50. Rujuk jadual di bawah untuk jumlah Maksimum.

Jumlah minimum dan maksimum yang dinyatakan adalah termasuk caj perkhidmatan.

Saiz Aplikasi Setiap Had Transaksi (RM)
(RM)
Had Harian (RM)
Kad Diluluskan (Saiz Dompet RM 10,000) 10,000 20,000

Anda boleh mendapatkan perkhidmatan kiriman wang dengan mengikuti langkah ini

 1. Log masuk ke Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda
 2. Pilih ikon “Pembayaran”
 3. Pilih “Hantar Wang”
 4. Klik pada “Pengiriman wang”

Kadar pertukaran ditentukan oleh MaxMoney, dan ia dipaparkan pada halaman kiriman wang itu sendiri sebelum membuat pemindahan.

Senarai negara mungkin berubah dari semasa ke semasa, dan ia dipaparkan pada halaman kiriman wang itu sendiri sebelum membuat pemindahan.

Dengan pengambilan tunai, benefisiari anda boleh mengutip tunai fizikal dari lokasi pengambilan yang ditentukan oleh MaxMoney, manakala deposit bank ialah tempat wang itu akan dipindahkan ke akaun bank luar negara benefisiari.

Anda boleh merujuk kepada https://www.maxmoney.com/my/help untuk senarai lokasi pengambilan tunai di negara penerima.

Ya, pembatalan boleh dilakukan hanya jika transaksi belum dibayar atau dikreditkan ke akaun bank penerima. Sila hubungi Khidmat Pelanggan Bayo di +03-7621 5151, berbual melalui WhatsApp di 010-7814930 atau e-mel support@bayo.my untuk permintaan pembatalan.

Setelah urus niaga telah dibatalkan, bayaran balik mengambil masa maksimum 14 hari untuk wang dikreditkan kembali kepada anda.

Nombor Akaun Maya Affin Bank

Nombor Akaun Maya Affin Bank ialah saluran yang membolehkan anda memuat semula atau memindahkan dana ke dalam kad anda melalui pindahan bank dalam talian atau luar talian.

Anda boleh menggunakan Nombor Akaun Maya untuk memindahkan dana daripada akaun bank anda ke akaun e-dompet Bayo anda, serupa dengan akaun bank biasa, dan dana tersebut akan dikreditkan ke kad anda berdasarkan jadual pemindahan. Sila ambil perhatian bahawa semasa pemindahan dana, pengirim mungkin melihat Bayo Pay (M) Sdn. Bhd. sebagai nama penerima.

Nombor Akaun Maya Affin Bank akan diberikan selepas anda berjaya mendaftar untuk Kad Prabayar Mastercard CIDB Construx. Anda boleh melihat Nombor Akaun Maya Affin Bank anda dalam Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda satu (1) hari perniagaan selepas tarikh pendaftaran anda.

Nombor Akaun Maya Affin Bank anda ditunjukkan dalam aplikasi mudah alih Bayo anda. Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk mendapatkan Nombor Akaun Maya Affin Bank anda:

 1. Log masuk ke Aplikasi e-Dompet mudah alih CIDB Construx anda.
 2. Pilih tab “Papan Pemuka” atau “Akaun”.
 3. Pilih sama ada untuk menyalin atau berkongsi butiran Akaun Maya Affin Bank.

Tiada jumlah minimum yang ditetapkan oleh Bayo. Sila rujuk jadual di bawah untuk had jumlah maksimum. Sila ambil perhatian bahawa jumlah minimum dan maksimum juga tertakluk kepada had yang ditetapkan oleh bank pengirim.

Saiz Aplikasi Setiap Had Transaksi(RM) Had Harian (RM)
Kad yang Diluluskan(Saiz Dompet RM 10,000) 10,000 20,000

 

*Sila ambil perhatian bahawa anda tidak seharusnya memindahkan dana di mana baki e-dompet anda akan melebihi saiz dompet anda.

Anda boleh menjangkakan dana akan dikreditkan ke kad anda mengikut jadual pemindahan di bawah.

Dana Diterima oleh Affin Bank Pengkreditan Dana ke dalam
Kad Anda
sebelum 10:20 pagi menjelang 11:00 pagi
sebelum 3:20 petang menjelang 4:00 petang
sebelum 6:20 petang menjelang 7:00 petang
selepas 6:20 petang menjelang 10:15 pagi pada hari
berikutnya

 

Disebabkan oleh pengehadan sistem, pada masa ini tidak boleh membuat pindahan bank dalam talian daripada Akaun Bank Affin ke Nombor Akaun Maya Affin Bank anda dan juga, deposit cek tidak disokong.

Tidak, tiada caj yang berkaitan dengan menggunakan Nombor Akaun Maya Affin Bank. Ia disediakan kepada pelanggan kami sebagai perkhidmatan percuma untuk memudahkan transaksi yang mudah dan selamat.

Sila hubungi Jabatan Khidmat Pelanggan Bayo di 03- 7621 5151, berbual melalui WhatsApp di 010-7814930 atau e-mel ke support@bayo.my untuk sebarang penjelasan berkaitan Nombor Akaun Maya Affin Bank.

Construx Payroll

Construx Payroll adalah platform yang membolehkan pembayaran gaji Pekerja yang Menyertai dapat dikreditkan ke dalam Akaun E-Wang Pekerja yang Menyertai yang dikendalikan dengan Bayo i.e. Kad Pendaftaran Personel Pembinaan CIDB.

Seorang Pekerja yang Menyertai adalah pekerja yang telah dikeluarkan Kad Pendaftaran Personel Pembinaan CIDB yang mana majikannya telah onboard ke platform Construx Payroll.

Akaun E-Wang adalah akaun yang dibuka dengan penerbit e-wang yang diluluskan oleh BNM di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. Akaun E-Wang mengandungi nilai wang yang dibayar terlebih dahulu oleh pengguna kepada penerbit e-wang di mana jumlahnya dapat digunakan oleh pemegang akaun untuk membuat pembayaran untuk pembelian barang dan perkhidmatan kepada peniaga.

Pembentukan dan operasi Akaun E-Wang dikawal selia oleh BNM di bawah Garis Panduan mengenai Wang Elektronik di mana dana tersebut dimasukkan ke dalam akaun amanah yang ditubuhkan sesuai dengan Akta Pemegang Amanah 1949 dengan bank berlesen di Malaysia. Untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk https://www.bnm.gov.my/documents/20124/57659/gl_016_3.pdf.

Pada masa ini, hanya syarikat yang berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (“CIDB”) Malaysia dan syarikat yang mempunyai pekerja yang telah dikeluarkan Kad Pendaftaran Personel Pembinaan CIDB yang dapat mendaftar untuk menggunakan platform ini.

Permohonan onboarding ke Construx Payroll dapat dilakukan melalui Construx Portal di cidb.bayo.my (“Onboarding”). Pemohon dapat melalui Onboarding dengan menyempurnakan [3] langkah mudah dan memberikan beberapa dokumen asas. Semasa permohonan, Pemohon akan diminta untuk membuat ID Login dan Kata Laluan untuk Pengguna yang Sah.

Ya, setelah menerima permohonan dan dokumen yang berkaitan, Bayo akan mengkaji dan menilai permohonan tersebut dengan sewajarnya. Pengkajian dan penilaian adalah untuk memastikan bahawa Pemohon mempunyai kelulusan yang diperlukan untuk Pengguna yang Sah. Langkah ini penting untuk memastikan hanya Pengguna yang Sah mempunyai akses ke platform Construx Payroll untuk melindungi data pekerja Pemohon.

Proses permohonan mengambil masa maksimum 5 hari bekerja.

Pemohon perlu menghantar e-mel ke support@bayo.my berserta borang 13/Sijil Seksyen 28 untuk menukar Nama Syarikat berserta surat arahan. Surat arahan mesti ditandatangani oleh Pengguna personel yang dibenarkan yang diberikan oleh Pemohon semasa Onboarding.

Kami memahami kepentingan kemasukan data yang tepat berkaitan dengan pembayaran gaji. Oleh itu, Construx Payroll melibatkan penugasan Maker untuk memasukkan rekod gaji dan Checker untuk mengesah dan mengakui bahawa semua rekod gaji yang dimasukkan adalah betul. Selain itu, pembayaran gaji akan melalui proses kelulusan perbankan atas talian Majikan dimana biasanya pengesahan lebih lanjut dilakukan. Selepas itu, pengeluaran akan berlaku dalam masa nyata dan oleh itu tidak boleh diterbalikkan.

Ketika diawal pendaftaran, Pengguna yang Sah diminta untuk menukar kata laluan sementara yang diberikan setelah Login untuk kali pertama. Perubahan kata laluan seterusnya boleh dilakukan di platform Construx Payroll di cidb.bayo.my.

Pada masa ini, tidak ada bayaran dan caj yang dikenakan untuk menggunakan perkhidmatan ini.

Setelah pengeluaran berjaya, push notification akan dihantar kepada Pekerja yang Menyertai yang gajinya dikreditkan ke dalam Construx Wallet. Pekerja yang Menyertai juga dapat memeriksa baki akaun mereka melalui Construx Wallet. Majikan akan dapat memeriksa status pengeluaran di platform Construx Payroll.

Oleh kerana pemindahan dana/pembayaran dilakukan melalui FPX, seorang Pekerja yang Menyertai boleh mendapat kepastian menerima gaji setelah pemindahan dana berjaya berdasarkan jadual di bawah: –

Setelah pembayaran berjaya, setiap gaji Pekerja yang Menyertai akan dikreditkan ke dalam Kad Pendaftaran Personel Pembinaan CIDB setiap Peserta yang Menyertai.

Ini mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab yang berkaitan dengan Akaun E-Wang Pekerja yang Menyertai yang dikendalikan dengan Bayo. Sila hubungi Jabatan Perkhidmatan Pelanggan Bayo di talian 03- 7621 5151 atau e-mel pertanyaan anda ke support@bayo.my